L'ànima viatgera: fotografies, comentaris, entrevistes, ressenyes...                                Facebook Twitter Correu electrònic Blogger

Mariano Cubí i Soler

Mariano Cubí i Soler

Mariano Cubí i Soler va nèixer el 15 de desembre de 1801 a la vila de Malgrat de Mar. La seva mare era originària d’Igualada i el seu pare era d’origen italià encara que nascut a Ripoll.

Quan Catalunya va ser ocupada per les tropes franceses, el noi es va traslladar amb la seva família a Maó (Menorca). El 1819 els pares i germans van tornar a Malgrat; ell, però, va decidir romandre a l'illa, estudiant idiomes i treballant com a professor. L'any 1820 es va embarcar rumb als Estats Units d'Amèrica, on va viure a Washington DC i a la ciutat de Baltimore, exercint de professor d'espanyol. El 1829 va marxar a l'Havana, on va fundar amb Juan Olivella l'escola Buenavista, el primer centre d'ensenyament secundari de Cuba, i la Revista Bimestre Cubana (1831).

L'any 1832 va partir a Nova Orleans i d'allí cap a Tampico de Tamaulipas (Mèxic), on va fundar amb el comerciant Tomàs Rosell l'escola Fuente de la Libertad. Tres anys després va tornar a Nova Orleans i es va interessar per la ciència de la frenologia, desenvolupada pel fisiòleg alemany Franz Joseph Gall.

"Quan vaig començar a dedicar-me seriosament a la Frenologia, feia quinze anys que m'ocupava en indagacions filològiques sobre la història de la llengua espanyola, i acabava de veure que m'havia arrabassat en un insondable caos, en un tenebrós i intricat laberint. [...] La meva ànima no podia existir amb un buit tan immens, calia omplir-lo. Des de la meva infància la metafísica havia estat un dels meus estudis predilectes, i l'havia abandonat també per una raó anàloga a la que em va fer abandonar la filologia. Vaig veure per casualitat una nomenclatura frenològica; i ella sola va comunicar un raig de llum a la meva ment, que havia buscat, però que mai havia trobat en els metafísics. [...] Vaig estudiar al punt Frenologia sense parar. Vaig visitar més de 400 institucions públiques, entre escoles, presons i presidis, etc., i em vaig convèncer que la Frenologia era una veritat incontestable."

L'any 1837 va ser nomenat catedràtic d'idiomes moderns a la Universitat de Louisiana, càrrec que va abandonar el 1842 per regressar a Barcelona amb la intenció de difondre la ciència frenològica.

Va arribar a Barcelona el 2 d’octubre de 1842 i Un cop a la ciutat va començar a visitar presons i hospitals, alhora que editava un manual de frenologia. A partir de 1845 viatja per tota Espanya proporcionant cursos i conferències per a difondre la ciència, però el maig de 1847 va ser processat pel Tribunal Eclesiàstic de Santiago de Compostel·la. El procés es va allargar durant onze mesos.

De retorn a Barcelona, va dirigir la revista La Antorcha, de caràcter científic i lingüístic, i va publicar un manual de frenologia que seria traduït al francès sota el mecenatge de l'emperador Napoleó III. El 1867 va visitar París per assistir a l'Exposició Universal i va recórrer Bèlgica i Alemanya.

Va morir el 5 de desembre de 1875, al carrer de Diputació, número 363, 2n pis, de Barcelona, als setanta-tres anys d'edat.


Obres:

Extractos de los más célebres escritores y poetas españoles (1822)
A New Pocket Dictionary of the English and Spanish Languages (1823)
Gramática de la lengua castellana adaptada a toda clase de discípulos... (1824)
El traductor español; or, A new and practical system for traslating the spanish language (1826)
Introducción a la frenología (1836)
A new Spanish grammar (1840)
Manual de frenología (1843)
Documentos librados a favor de D. Mariano Cubí i Soler... por varias clases e individuos a quien ha dado instruczion frenolójica en España (1844)
Sistema Completo de Frenolojía con aplicaziones prácticas (1844)
Manual práctico de magnetismo animal (1845)
Elementos de frenolojía, fisonomía y magnetismo humano, en completa harmonía con la espiritualidad, libertad é inmortalidad del alma (1846)
Polémica religioso-frenológico-magnética... (1848)
Nuevo Sistema, Fácil en su práctica, i seguro en sus resultados, para aprender a leer con pureza, corrección i sentido la lengua inglesa, por medio de la ortografía fonética u ortológica (1851)
Al pueblo español, sobre el camino que nos conduce a la abundancia y nos aleja de la miseria (1852)
La Frenología i sus glorias (1852)
La Phrénologie Régénérée; ou, Véritable système de philosophie de l'homme considéré dans tous ses rapport (1858)
Leçons de Phrénologie (1858)

Orla01